Snelle, eenvoudige analyse van olie en vet met NMR analyser

 

 VAN OLIËN EN VETTEN MET BEHULP VAN TIME DOMAIN NMR EN
BENCHTOP NMR-SPECTROSCOPI

NMR Food Salm en Kipp VMT

 

Het vet- en oliegehalte van voedingsmiddelen is een kritische factor, aangezien een gezond voedingspatroon steeds belangrijker wordt voor de consument. Dit betekent dat fabrikanten moeten zorgen voor een nauwkeurige, snelle en schone meting van vetten en oliën in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Bovendien is de aanwezigheid van olie een bepalende factor voor textuur, mondgevoel, smaak en kwaliteit - daarom is het essentieel om consistentie in het hele productieproces te garanderen. Nucleaire Magnetische Resonantie (NMR) kan hierbij helpen met een snelle, eenvoudige en nauwkeurige methode voor het meten van vetten en oliën.


Eenvoudiger, sneller, flexibeler

Traditioneel zou het kwantificeren van het vetgehalte betekenen dat er een oplosmiddelextractie wordt ingezet, wat 2-3 uur duurt om een ​​resultaat te verkrijgen en dat dus niet verenigbaar is met procesbeheersing. Nabij-infraroodspectroscopie (NIRS) wordt steeds vaker zowel on- als offline gebruikt. Het is echter erg gevoelig voor fysische eigenschappen, waaronder deeltjesgrootte, kleur enz. Wat betekent dat het gecompliceerde ‘black box’-kalibraties vereist om de concentraties te voorspellen. Time Domain NMR, aan de andere kant, geeft gebruikers volledige eigendom en controle over de kalibraties, die eenvoudig en lineair zijn.


De Oxford Instruments MQC + benchtop NMR-analysers bieden snelle en nauwkeurige metingen, en worden routinematig ingezet voor productiecontrole afdelingen in 's werelds toonaangevende fabrieken, in veel gevallen om de online NIRS-resultaten te verifiëren. Bovendien vereist NMR geen gebruik van oplosmiddelen of ingewikkelde monstervoorbereidingsprocedures, wat betekent dat het snel kan worden uitgevoerd door de meeste werknemers met minimale training.


Het instrument kan ook vet in melkpoeder, voedingsformules en voedselingrediënten meten - in feite elk monster met een laag vochtgehalte - waardoor fabrikanten een veelzijdig, betaalbaar platform voor gedetailleerde analyse hebben.


Een intuïtief kwaliteitscontroleproces voor voedselproducenten

De onderliggende analytische techniek is gebaseerd op directe metingen van de NMR-respons verkregen uit het vet in voedingsproducten, genormaliseerd door de monstermassa. Het vetgehalte wordt gekwantificeerd door het NMR-signaal per gram monster te kalibreren tegen de concentratie bepaald met een geschikte referentietechniek. In de praktijk is dit een proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt dankzij een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface en zonder gevaarlijke oplosmiddelen of chemicaliën.


Bepalen van vetzuursamenstellingen en identificeren van vervalsing

OXFORD Instruments produceert ook de X-Pluse benchtop NMR-spectrometer die vetzuurprofielen kwantificeren (verzadigde, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en omega-3), evenals onderscheid maken tussen verschillende soorten olie / vet voor voedselauthenticatie (bijv. Koffie, vlees, arganolie en olijfolie). Deze triglyceride-analyse werkt door het hoge resolutie 60 MHz NMR-spectrum van een olie- of vetmonster te analyseren, hetzij direct of geëxtraheerd uit een voedselmonster. De totale meettijd met behulp van de X-Pulse NMR-spectrometer, inclusief monstervoorbereiding, is voor de meeste monsters doorgaans minder dan vijf minuten

Handige informatie

Hoe werkt NMR?

 

Toepassingen van NMR, waaronder vet en olie analyse.

 

Lees in LabInsights hoe Bureau Veritas NMR inzet om olie en vet in voedingsmiddelen te bepalen

 NMR Nureau Veritas Salm en Kipp 1kl

NMR Nureau Veritas Salm en Kipp 2kl

NMR Nureau Veritas Salm en Kipp 3kl