De Velp OXITEST wordt gebruikt voor het bepaling van de oxidatiestabiliteit van voedingsmiddelen, oliën en vetten. De analyse gebeurt op het gehele monster, zonder voorafgaande vetscheiding of monstervoorbereiding.
Het systeem is PC-gestuurd met een uitgebreid software programma OXISOFT, en werkt conform de Internationale Standaard Procedure AOCS Cd 12c-16.
OXITEST wordt gebruikt om de veroudering en stabiliteit van producten te testen via een versnelde oxidatie onder verhoogde druk en temperatuur.
De OXITEST kan gebruikt worden voor meerder applicaties:
- Voorspelling van de oxidatieve stabiliteit tijdens houdbaarheidsstudies
- Evaluatie van de opslagomstandigheden
- Evaluatie van de beste verpakkingsoplossing
- Vergelijking van de oxidatieve stabiliteit van verschillende formules voor voedingsmiddelenpreparaten
- Evaluatie van de oxidatieve stabiliteit van plantaardige oliën van verschillende botanische oorsprong
- Evaluatie van de effectiviteit van antioxidanten
- Informatie over oxidatie van het product wanneer de oxidatie flex niet zichtbaar is
Zeer geschikt voor producten met een laag vetgehalte (4-5%)
Productoxidatie kan worden bereikt door de OXITEST met GC te combineren
- Oxidatieve stabiliteitstest van inkomende grondstoffen en uitgaande eindproducten
OXISoft™, krachtig en Intuitief
De nieuwe OXITEST-editie wordt bestuurd door een veelzijdig software pakket om aan de meest veeleisende behoeften te voldoen. De nieuwe OXISoft ™ beheert alle analysestappen en biedt gemakkelijk waardevolle informatie.
Zo zijn de volgende statistieken geïmplementeerd;
► Herhaalbaarheidstest
► Versheidstest
► Formule vergelijking
► Verpakkingsvergelijking
► IP tijdens veroudering
► Geschatte houdbaarheid
Voor maximale productiviteit kunnen tot wel 4 OXITEST systemen worden aangesloten aan dezelfde OXISoft software.
Wat is een IP?
Met de OXISoft kan men de oxidatiecurve van het monster opnemen, dit wordt gekenmerkt door een Inductieperiode (IP). De inductieperiode is de tijd die nodig is om het startpunt van de oxidatie te bereiken, dit komt overeen met het startpunt van veroudering, een niveau van detecteerbare ranzigheid of een plotselinge verandering in de snelheid van oxidatie.
Hoe langer het duurt om de inductieperiode IP te bereiken, deste hoger de stabiliteit tegen oxidatie in de tijd.
Met de OXISoft Software kan men testrapporten maken voor een enkele test of voor het vergelijken verschillende analyses voor een betere interpretatie van de gegevens.
AOCS Officiële Methode
De Oxitest-methode is officieel erkend door AOCS, de American Oil Chemist's Society en is opgenomen in de 7e editie van de officiële methoden en aanbevolen werkwijzen van het AOCS.
De Oxitest-methode is erkend in de AOCS International Standard Procedure Cd 12c-16 voor de bepaling van de oxidatiestabiliteit van voedingsoliën en vetten.
Voor overige specificaties neem dan een kijkje op de website van Velp Scientifica
TOEPASSINGEN
• Houdbaarheid van koekjes optimaliseren met behulp van de VELP OXITEST
• Houdbaarheid van gezichtscrème